Národní muzeum ukazuje dětem vynálezy i vynálezce

Praha – Zahrát si na vědce a zkusit vynalézat mohou všichni návštěvníci výstavy v Národním muzeu. Kromě interaktivní části také připomíná významné i opomíjené vynálezce a objevitele. Expozice je zaměřena na děti, které má nadchnout pro technické obory. O ty je dnes oproti těm humanitním mnohem menší zájem.

Den s vynálezci a vynálezy ukazuje dětem i dospělým návštěvníkům mnoho oborů, kterým se mohou věnovat – astronomii, paleontologii nebo kriminalistiku. Je tak možné prohlédnout si zkamenělinu trilobita nebo sejmout otisky prstů. „Snažíme se podporovat mládež, aby našla vztah k vědě. Jako celá Evropa bojujeme s nedostatkem lidí vzdělaných v technických oborech,“ podotkla koordinátorka projektu Den s vynálezci a vynálezy Kateřina Chmelíková.

Výstava také děti seznamuje i s osudy dvacítky osobností, které po sobě zanechaly díla světového významu. „Aniž si to uvědomujeme, s prací vědců se setkáváme v každodenním životě,“ upozornila autorka výstavy Vanda Marešová.

Akce pro malé vědce výstavou v Národním muzeum nekončí. Na červen je nachystána dětská vědecká konference v Národní technické knihovně.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)