Den Země – lidé pomáhají přírodě

Praha - Na dnešní den připadá Den Země, který slaví víc jak miliarda lidí ve 175 státech světa. Den Země se tak stal největším sekulárním svátkem, který slaví lidé společně na celé planetě bez ohledu na původ, víru či národnost. V této souvislosti se o tomto víkendu konají různé akce spojené s přírodou. V Hradci Králové zájemci mohli pomáhat s údržbou přírodní památky Na Plachtě – místa, které láká profesionální i amatérské biology z celého Česka. V Písku zase uklízeli břehy Otavy.

Seznam akcí ke Dni Země

„Jeden den na Zemi“. Autoři sestříhali 3 000 hodin materiálu, který zachycuje život lidí na celém světě. Film Jeden den na Zemi ale není první takovýto masový projekt. Loni měl premiéru film Ridleyho Scotta Život v jednom dni, který fungoval na stejném principu.

Historie Dne Země se začala psát roku 1970 v USA, kdy senátor Gaylord Nelson pověřil studenta Harvardovy univerzity Denise Hayesa organizací série environmentálních protestních setkání a výukových programů s cílem podpořit environmentální hnutí po celých Spojených státech. První Den Země slavil úspěch a ve Spojených státech vedl mimo jiné k založení Americké agentury pro ochranu životního prostředí a k přijetí zákona o čistotě ovzduší, zákona o čistotě vody a zákona o ohrožených druzích. 

V následujících letech se iniciativa Dne Země postupně šířila také do zahraničí. V roce 1990 byl Denis Hayes opět požádán o zorganizování environmentální kampaně, tentokrát na globální úrovni. Na celém světe se podařilo zmobilizovat asi 200 milionů lidí ve 141 zemích.