Stavba R4 odřízla Předotice na dva roky od okolí

Předotice (Písecko) - Do Předotic na Písecku znovu vede přímá cesta. Obec odřízla od okolí stavba rychlostní silnice R4 a chybějící odbočka. Zkrachoval obchod i motorest, lidé se domů dostávali oklikami. Silničáři teď po dvou letech komunikaci vybudovali, podle místních podnikatelů ale pozdě.

Před dvěma lety na vybudování sjezdu z R4 chyběly silničářům peníze, auta obec začala míjet, obchody a restaurace zůstaly bez lidí a majitelé je postupně zavřeli. „Z tohoto pohledu jsme strašně utrpěli,“ říká starosta Předotic František Voldán. Zavřít musel například místní motorest, ve kterém vařili denně i tři sta obědů. „Zavíral jsem, když nepřišel nikdo, asi po 2 měsících,“ říká Lubomír Kautzký, majitel bývalého motorestu Předotice. Zmizel i místní obchod. Lidé museli začít jezdit do jedenáct kilometrů vzdáleného Písku.

Dnes už do obce z nového kruhové objezdu vede odbočka. Podle silničářů v původních plánech nebyla, dokreslili ji až později na žádost starosty, proto na ni nemohli čerpat peníze z evropských fondů. Na dokončení cesty tak získali peníze až teď. „V současné chvíli máme peníze ze Státního fondu, proto jsme křižovatku dokončili,“ uvedl Josef Pešl, ředitel Ředitelství silnic a dálnic, České Budějovice. 

Podle cestářů ze státní pokladny získali ale jen šest milionů, miliardy na další úseky už nemají. Dostavbu R4, která má spojit Prahu s Pískem kvůli vládním škrtům odkládají. Kdy se bagry k R4 vrátí, není jasné. Zástupci kraje usilují o to, aby to bylo do čtyř let, než začne dostavba Temelína.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)