Šampionát železničních závodníků začal v České Lípě

Česká Lípa – Železniční nadšenci mají za sebou úvodní ze čtyř závodů 24. ročníku železniční rallye čili Mistrovství republiky v cestování vlakem. Třináct účastníků soutěží, kdo ujede běžnými spoji za den nejvíce kilometrů, současně musí účastníci navštívit co nejvíce bonusových stanic a dostat se do cílové stanice, které však předem neznají. První podnik nové sezony vyhrála dvojice Radek Veselý-Petr Vintr před úřadujícím mistrem Davidem Nádherou, který cestuje osamocen.

Podmínky železniční rallye pořádané Klubem dráhařů nejsou náročné. Zúčastnit se mohou jednotlivci i skupiny, požadována je pouze ochota cestovat mnoho hodin bez ustání vlakem (neujede-li přípoj) a schopnost nalézt vhodné spoje, aby soutěžící absolvovali co nejdelší trasu. Cílové město a bonusové stanice se přitom dozvídají až na startu. „V zásadě nevíme, kam jedeme, chceme, aby to bylo za hodně bodů,“ popsal princip rallye loňský vítěz celého šampionátu David Nádhera.

Výchozí stanicí prvního letošního závodu byla Česká Lípa, závod byl na 25 hodin. Kromě trasy museli soutěžící dbát také na bodování jednotlivých kategorií vlaků. „Za osobní vlak je nejvíc bodů za kilometr, za rychlíky jsou čtyři body,“ přiblížil organizátor mistrovství Robert Babilon, který je současně provozovatelem známého webu s aktuálním zpožděním vlaků.

Reportáž Jakuba Kajtmana (zdroj: ČT24)

Mistrovství republiky funguje na podobném základě jako jiné šampionáty: Za umístění v jednotlivých závodech sbírají soutěžící body, které se na konci sezony sečtou, a určí se tak absolutní vítěz. Stav, který panuje po českolipském závodu, budou moci stávající i případní noví účastníci mistrovství změnit před koncem června, kdy začne dvanáctihodinová železniční rallye v Hradci Králové na hlavním nádraží. Další závody proběhnou v srpnu, kdy bude start v Tišnově, a v září se startem v Praze.