Po vypuštění rybníku kvůli opravě zůstaly na dně mrtvé škeble

Českolipsko – Desítky tisíc mrtvých škeblí zůstalo na dně vypuštěného Novozámeckého rybníku u Zahrádek na Českolipsku. Nádrž vypustila tamní správa chráněné oblasti. Neměla prý jinou možnost, protože jinak hrozilo, že se hráz protrhne. Škeble rybniční je ale chráněný živočich a celá oblast je přírodní rezervace.

Kam až oko dohlédne, je dno rybníku poseté žlutými schránkami škeblí. Ty, co neuschly, se staly snadnou kořistí pro volavky. Na více než 350 hektarech uhynulo podle ochránců přírody odhadem 30 tisíc těchto chráněných mlžů. Zoolog Miroslav Honců informoval, že škeble mají nevídané rozměry.

Vypustit rybník nařídila paradoxně správa místní chráněné oblasti. Hráz totiž od loňska prosakovala. Podrobný průzkum pak ukázal daleko větší poškození, než se původně čekalo. Dokud se hráz nespraví, rybník zůstane na suchu. „Podloží stavidel je natolik porušené, že při uzavření vody by došlo k prolomení,“ říká Jiří Koťátko ze stavebně technického dozoru stavby.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Ochránci přírody se ještě při vypouštění snažili škeble posbírat. V bahně se ale bořili a zachránili tak jen stovky kusů. Teď je prioritou hráz co nejdřív opravit a rybník znovu napustit. Kdy to ale bude, zatím nikdo neví.