VZP nechce prachatické nemocnici proplácet ortopedické operace

Prachatice – Pacientům na Prachaticku hrozí, že jejich nemocnice nebude moct provést plánované ortopedické operace. Všeobecná zdravotní pojišťovna s tímto zdravotnickým zařízením před dvěma lety vůbec neuzavřela smlouvu, nyní ji zase uprostřed roku vypověděla. Nemocnice i její Jihočeský kraj, který nemocnici zřizuje, s takovým diktátem nesouhlasí.

Doposud VZP hradila prachatické nemocnici zhruba dvě třetiny ortopedických operací, nyní existuje riziko, že kvůli úsporám přísun peněz vyschne. Podle ortopeda Zdeňka Krátkého se proto v nejistotě pohybuje přibližně 11 pacientů. „Jediný způsob, jak může VZP ušetřit, je, že tu péči neposkytne,“ tvrdí ředitel nemocnice v Prachaticích Michal Čarvaš.

Zdravotní pojišťovna nemocnici vyčítá, že nemá samostatné ortopedické oddělení a nesplňuje tak doporučení České ortopedické společnosti. Ovšem kromě ortopedických operací nechce největší pojišťovna v zemi proplácet ani výkony ambulance pro poruchy metabolismu. Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) proto tvrdí, že to je znamení, že VZP chce likvidovat malé nemocnice. „Pojišťovna se s tím nijak netají,“ uvedl. VZP toto tvrzení odmítá.

Omezení výkonů není hrozbou jen pro zdravotní péči. Pro celý region může mít mnohem hlubší ekonomický dopad. „Musíme bojovat o každé pracovní místo a nejinak je tomu i v naší nemocnici, která je největším zaměstnavatelem,“ poznamenal starosta Prachatic Martin Malý (ODS). Nemocnice i kraj odmítají na podmínky VZP přistoupit, o budoucnosti ohrožených výkonů se tudíž ještě bude jednat.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)