Poláci pátrají v pohraničí po uranu

Broumovsko – Na česko-polských hranicích by se mohl těžit uran. Jenom pár kilometrů od našich hranic už polské úřady vytyčily několik oblastí, kde by měl brzy začít průzkum ložisek. Polské obce záměr podporují, čeští starostové ale mají strach o životní prostředí.

V Božanově na Broumovsku je zatím klid. Na pastviny v okolí by už však brzy mohly přijet těžařské stroje. „Radost z toho rozhodně nemáme. To území, kterého se průzkum týká, leží necelý kilometr od hranice katastru obce,“ uvedl starosta Božanova Karel Rejchrt (SNK ED) a Petr Kuna ze Správy CHKO Broumovsko zdůraznil: „Záměr podle našeho názoru směřuje k budoucí těžbě a ta by mohla přinést negativní dopady na životní prostředí právě i na naší straně hranice. Dokonce i v chráněných územích.“ Podobné obavy mají i další obce. Poláci chtějí hledat uran na desítkách míst podél skoro celé společné hranice. „Pokud se tu najdou dostatečně vydatná ložiska uranu, mohlo by dojít k těžbě loužením za použití kyseliny. Asi sírové,“ dodal Petr Kuna.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Z Božanova je to do polského Radkowa jen přes kopec. Jenže zatímco Poláci vědí o průzkumu ložisek uranu už od listopadu, čeští starostové se to dověděli teprve před pár dny. Náhodou, na jednání o česko-polské spolupráci. „Považujeme to za nekorektní jednání, společná důvěra musí být. Pokud není, spolupráce tím rozhodně dost trpí,“ poukázal Karel Rejchrt a Markéta Sergejko z občanského sdružení Sbor dobrovolných občanů Náchod doplnila: „Jedná se přibližně o osmdesáti místech, kde by mohla těžba probíhat a oni si zatím hledají místa, kde bude nejmenší odpor obyvatel.“

Místní lidé nyní požadují, aby dopady na životní prostředí na obou stranách hranice posoudila mezinárodní komise.