Pražští radní končí s územním plánem, nahradí ho jiným

Praha - Pražští radní souhlasí s ukončením přípravy nového územního plánu, město má podle nich začít připravovat takzvaný metropolitní územní plán. Ten má být jednodušší a stabilnější. Návrh musí ještě schválit zastupitelstvo.

Podle náměstka primátora Tomáše Hudečka (TOP 09), který má územní plán na starosti, zatím projednávání nového územního plánu město neukončilo, souhlasilo pouze s tímto záměrem. „Rada mě pověřila, abych ukončení nového územního plánu i zahájení metropolitního plánu začal připravovat s tím, že za měsíc o tom bude definitivně rozhodnuto,“ řekl Hudeček. Náměstek doufá, že se tím práce na nové územní dokumentaci nezpozdí a metropolitní plán bude hotov do konce roku 2015.

Tyto dva materiály, které se týkají územního plánu, byly na programu rady včera dopoledne, jejich projednávání ale bylo přerušeno. Podle oficiálních informací někteří zastupitelé z klubu ODS chtěli vysvětlení některých záležitostí souvisejících s přípravou metropolitního územního plánu, zřejmě šlo ale o důsledek vnitřních neshod v klubu ODS. Projednávání údajně blokovali zastupitelé, kteří patří mezi oponenty primátora Bohuslava Svobody a radních za ODS.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Cílem nového metropolitního plánu je omezit počet projednávaných změn územního plánu, které podle Hudečka nabízejí prostor ke korupci. Dokument proto nastaví jen maximální zátěž území.