Nejen lavičky za 60 tisíc rozčilují občanská sdružení

Pardubice - Občanská sdružení Zelená pro Pardubice a Chráníme stromy se dnes znovu opřela do nákladné revitalizace Tyršových sadů v Pardubicích. Jako ukázku předraženosti uvádějí 42 nových laviček z exotického dřeva, jejichž cena má přesáhnout 2,4 milionu korun, a to navíc bez DPH. Celková suma za obnovu sadů se má podle projektu architekta Tomáše Jiránka vyšplhat na 83 milionů korun, většinu pokryjí evropské dotace. Vedení města s kritikou nesouhlasí. Oprava Tyršových sadů vzbuzuje emoce dlouhodobě, a to zejména kvůli kácení několika stovek stromů a keřů. Na protest vznikl kalendář aktů, konala se demonstrace a vzniklo několik peticí s tisíci podpisy.

Obě sdružení se shodují v tom, že projekt je zbytečně nákladný. „Jako příklad můžeme uvést lavičky, kde jedna stojí téměř 60 tisíc korun, nebo schodiště za 8,7 milionu korun nebo třeba závlahový systém,“ uvedl Miroslav Seiner z občanského sdružení Chráníme stromy. Město podle něj plýtvá penězi z daní a z veřejných zdrojů. Sdružení jsou proto připravena podat stížnost na zacházení s evropskými prostředky.

Že by obnova parku přišla příliš draho, ale vedení města odmítá. „Město právě kvůli tomu, aby předešlo tomu problému, aby mělo něco předraženého, celý projekt soutěžilo. A to, co máme, to je ta nejlepší cena na trhu,“ uvedl náměstek primátorky František Brendl (Pardubáci), který má celý projekt na starosti.

Právě lavičky přitahují pozornost občanských sdružení, vyrábějí se nesériově z exotického dřeva garapa a nerezové oceli za 57 350 Kč bez DPH za kus. Podle Seinera například běžné lavičky v parčíku před krajským úřadem stály 8 tisíc korun za kus a svému účelu naprosto dostačují. Sdružením vadí i ceny za běžné odpadkové koše, jeden má vyjít na 5 845 korun.

Reportáž a vstup Erika Knajfla (zdroj: ČT24)