Veřejná diskuse k rekonstrukci hl. třídy v Pardubicích skončila fiaskem

Pardubice - Pardubická radnice se chystá na dlouho odkládanou rekonstrukci třídy Míru, hlavní ulice v centru města. Ne všem se však záměr města zamlouvá. Proti jsou hlavně obchodníci, kteří se bojí, že kvůli uzavření ulice přijdou o své tržby. Radní proto na dnešek svolali veřejné projednávání plánované rekonstrukce, to však žádné nové řešení nepřineslo.

Oprava centrální tepny města se dlouho oddalovala. Teď, když je jasné, že stavba začne, vznikl zásadní problém. Rekonstrukce se totiž přímo dotkne stovek lidí – zejména obchodníků, provozovatelů restaurací, obyvatel a dalších. Stavbaři zaberou většinu rušné ulice, provoz bude v místě uzavřen a pohyb lidí se výrazně omezí. Rekonstrukce má trvat dva roky. Obchodníci tak mají obavy, že přijdou o tržby a dostanou se do existenčních problémů. Investiční náměstek primátorky Jindřich Taubr se už s několika podnikateli sešel, jakékoli kompenzace tržeb ale město odmítlo. Někteří živnostníci to respektují, jiní si stěžují. 

Dnešní veřejné projednávání rekonstrukce třídy Míru, které mělo problém vyřešit, by se však dalo označit za fiasko. Na schůzku, která se odehrála přímo v centru města, na kraji třídy Míru, přišlo jen přibližně 30 lidí. Lidé si neměli kam sednout a atmosféru zhoršovalo i vedro. Hned na začátku jednání se tak strhla ostrá diskuse a k dohodě mezi oběma stranami nedošlo. Lidé hovořili především o špatné informovanosti o akci. Stavební úřad ovšem o veřejném projednávání podle města informoval včas, a to na úředních deskách i webových stránkách.

Stížnosti a připomínky lidí k rekonstrukci hlavní třídy má teď na stole pardubický stavební úřad. Úřad se bude každou stížností jednotlivě zabývat, což může trvat až několik měsíců.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)