Jablonec chce odkoupit většinový podíl v teplárně

Jablonec nad Nisou – Město Jablonec nad Nisou chce koupit většinový podíl v tamní teplárně. Vrcholí tak spory mezi dvěma akcionáři. Podle mnohých odběratelů ale přišla radnice se snahou řešit situaci příliš pozdě. Lidé v Jablonci mají nejdražší teplo v Česku. Jeden gigajoul je vyjde na 799 korun.

Zastaralé potrubí chce většinový akcionář jablonecké teplárny zmodernizovat za 300 milionů korun, ale požaduje za to ještě silnější pozici. To by ale znamenalo oslabení města, které vlastní třetinu akcií. S tím by radnice ztratila i vliv na cenu tepla. Rozhodla se proto odkoupit většinový podíl v teplárně.

Radnice už nechává podíl ocenit. Je ale otázkou, jestli vůbec majoritní vlastník bude chtít své akcie prodat. Zatím se k tomu nechce vyjadřovat, jak říká mluvčí MVV Energie CZ Pavla Kutlu. Město v minulosti většinový podíl v teplárně vlastnilo, před 13 lety ho ale prodalo za 200 milionů korun.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Průměrná rodina v Jablonci zaplatí za vytápění asi 29 tisíc korun ročně. Desítky paneláků se proto od teplárny odpojily. Například v Rýnovicích mají vlastní plynové kotle a domácnosti tu ušetří za rok až devět tisíc. „Upřímně, radnice to začala řešit pozdě, roky se nic nedělo,“ sdělil Jaromír Janega z občanského sdružení Spokojené bydlení.