Centrum pro nevidomé v Praze má konečně speciální výtah

Praha - Klienti pražského domu pro nevidomé už nemusí překonávat schody. Do pater je vyveze speciální výtah, ve kterém jsou tlačítka označena Braillovým písmem a o směru pohybu nebo patře je informuje akustické hlášení. Milionem korun se na něj složili drobní dárci.

Pražský dům centra Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých (SONS) má pět pater. Pro nevidomého, který nezná terén, může být cesta po schodech téměř nepřekonatelnou překážkou. „Protože tady máme prodejnu kompenzačních pomůcek pro nevidomé, navigační centrum, které je jediné v republice a další, tak se tady mohou objevit i lidé, kteří tu budovu neznají,“ uvedl Josef Stiborský, prezident SONS.

Sehnat na speciální kabinu peníze, nebyl velký problém. Milionem korun se na něj složily dva tisíce oslovených dárců během necelých tří měsíců. „Drobní dárci jsou jednotlivé soukromé osoby, které SONS oslovuje čas od času formou takzvaného direct mailu,“ řekl Jan Frank, SONS. Kritéria, která splňuje nový výtah v pražském centru SONS, by měly splňovat všechny výtahy pro nevidomé. Neoznačené výtahy bez akustických signálů se přesto stále objevují jak v běžných domech, tak na úřadech.

Reportáž Barbory Peterové (zdroj: ČT24)