Záchrana rozhleden: Další ze dříve zchátralých obnovila provoz

Týn nad Vltavou – Stále více bývalých rozhleden rozesetých po Česku se daří zachránit. Naposledy se po letech chátrání zrekonstruovala a zpřístupnila veřejnosti věž Vysoký Kamýk nedaleko Týna nad Vltavou. K její záchraně přispěla možnost využití nejen pro turistické účely. Podobně příznivý osud zatím marně vyhlíží rozhledna Hýlačka u Tábora. Unikátní 90 let stará stavba na nový rok shořela a zbyla z ní pouze základová deska. Místní klub turistů už začal usilovat o obnovu rozhledny – například uspořádáním tematické výstavy v táborském husitském muzeu.

Exponáty v Husitském muzeu mají v následujících týdnech ukázat lidem historii dnes už bývalé vyhlídkové věže. Organizátoři se snažili sehnat různé dobové fotografie, nákresy nebo plány objektu. Hýlačka sloužila turistům od roku 1920 až do letošního Nového roku, kdy lehla. „Vyšetřování nenašlo konkrétního viníka, který by požár způsobil,“ uvedl Přílepek.

Podle něj se chce táborský Klub českých turistů, jemuž rozhledna patří, dívat hlavně do budoucnosti a v nejbližší době nabídnout veřejnosti novou Hýlačku. „Nebude to věrná kopie, ale tvarově bychom chtěli původní rozhlednu napodobit,“ uvedl. Hýlačka před požárem měřila 18 metrů. Nově plánovaná rozhledna by měla být vyšší. „V těch původních parametrech už totiž trochu bránily lidem v rozhledu větve vzrostlých stromů,“ vysvětlil Přílepek. Součástí nynější výstavy je i dobrovolná sbírka na obnovu rozhledny. Přispívají jednotlivci, firmy i obce. Doposud se vybralo 400 tisíc korun.

  • Boj za obnovu rozhledny Hýlačka zdroj: ČT24
  • Boj za obnovu rozhledny Hýlačka zdroj: ČT24

Zatímco budoucnost Hýlačky závisí na solidaritě dobrovolníků z široké veřejnosti, rozhlednu Vysoký Kamýk pomáhal vzkřísit jeden z telefonních operátorů, kterému se hláska z roku 1941 hodila k provozu. Jejím vlastníkem je stát, a proto ji místní nemohli opravit ani nesehnali potřebné peníze. Rekonstrukce a dostavba stály téměř 20 milionů korun.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)