V Č. Budějovicích definitivně zvítězil nad rockem jazz

České Budějovice - V Českých Budějovicích začala demolice rockového klubu, stojícího na břehu Malše. Protesty rockerů zůstaly nevyslyšeny a klub se změní na komorní jazzovou scénu. V pondělí se ukázalo, že stropy klubu by zřejmě už další sezonu nevydržely. Radnici problémy se statikou překvapily. Opravy platí nový provozovatel, přijdou ho na milion korun. Klub se otevře za měsíc, první koncert proběhne poslední červnový víkend.

Podle statiků šlo o malý zázrak, podlaha prý držela pohromadě jen silou vůle a mohla se pod návštěvníky kdykoliv propadnout. Radnice věděla, že její kulturní dům chátrá. Peníze na opravu ale neměla, rockeři při koncertech podle primátora Juraje Thomy ohroženi nebyli. „Pokud by se klub neopravil, chtěli jsme ho trvale uzavřít,“ uvedl primátor.

Místo rocku bude v klubu nově znít jazz. Dramaturgové už sestavují program. V plánu jsou dva koncerty týdně. Podle příznivcům tvrdé muziky radnice změnou provozovatele likviduje alternativní scénu. „Zmizel poslední prostor pro rockové koncerty,“ podotkl už dříve organizátor Tomáš Filip. Podle primátora jsou ale takové protesty zbytečné, radní už verdikt nezmění.  

Rockový klub existoval osm let. Hrálo zde více než dva tisíce kapel, na koncerty přišlo v součtu přes dvě stě tisíc lidí. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)