Kraje řeší otázku ohledání zemřelých

Pardubice - Kdo se postará o prohlídku těl zemřelých, řeší kraje. Nutí je k tomu nový zákon o zdravotních službách. Náklady na práci soudního lékaře už nebudou plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění jako dosud. Pro Pardubický kraj změna znamená milionové výdaje.

Ze zákona jde až o poslední možnost, podle Pardubického kraje je to však jediné logické a přijatelné řešení. K náhlým úmrtím budou jezdit lékaři záchranné služby jako dosud. Prohlídky těl zemřelých garantuje nově podepsaná smlouva. „Zdravotnická záchranná služba pochopitelně po nás jako zřizovatelích chce úhradu nákladů. Pro nás podle kalkulací by to mělo dělat přibližně dva až dva a půl milionů korun ročně,“ uvedl Martin Netolický, radní Pardubického kraje odpovědný za zdravotnictví.

K nahlášeným náhlým úmrtím většinou vyjíždí menší auto s lékařem, a nikoliv velká sanita. „Obecně je těch výjezdů kolem dvanácti set ročně z celkového počtu zhruba 38 tisíc výjezdů, které záchranná služba Pardubického kraje uskuteční,“ uvedla Helena Škuligová, mluvčí ZZS Pardubického kraje. 

Přenechat ohledávání těl doktorům v nemocnicích je podle kraje finančně i organizačně složité. A navíc na spolupráci se záchranáři jsou zvyklí i policisté. „Kriminalisté na místo volají soudního lékaře až v případě, že je zde podezření na to, že tu smrt zavinila další osoba,“ uvedl Jozef Bocán, mluvčí Policie ČR Pardubice.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Záchranáři teď spoléhají hlavně na to, že se peníze na proplacení výjezdů najdou. „Určitě je důležité oboustranně tuto smlouvu dodržovat, protože jinak by došlo k propadu financování záchranné služby,“ dodala Škuligová.

Kraji se nelíbí, že se stát zbavil své povinnosti. Kvůli novému zákonu teď bude muset omezit jiné projekty. „Je pochopitelné, že hospodaříme s jedním balíkem peněz a může se stát, že tyto prostředky budou jinde chybět. Například na rekonstrukcích či opravách havarijních stavů,“ uvedl radní Netolický.

Výjezdy k náhlým úmrtím musí záchranka zajišťovat i přesto, že se stále potýká s nedostatkem lékařů. Aby třeba vybraní doktoři vyjížděli jenom k ohledání těl, je za současných podmínek ale nemožné.