Podnikatel se znovu pokusil zlegalizovat vilu, zastupitele neobměkčil

Pardubice – Podnikatel Miloš Holeček se znovu neúspěšně pokusil prosadit změnu územního plánu tak, aby nemusel zbourat svoji vilu. Návrh na změnu územního plánu, který by umožnil Holečkovu vilu zlegalizovat, předložil zastupitel Václav Snopek (KSČM), většinu zastupitelů však jeho argumenty nepřesvědčily.

Zastupitel Snopek nepopírá, že Miloš Holeček stavbou vily v oblasti se zakreslenou zelení porušil zákon, ale navrhl, aby město s podnikatelem nalezlo kompromisní řešení. Poukázal na možný přínos Holečkovy vily, která kvůli sporům s městem dosud není osídlena. „Je to dům, který splňuje nároky na pasivní domy. Manželé Holečkovi nabízejí stavbu jako vzorový dům, který by mohl být využit pro osvětu. Umožnili by občanům Pardubic a okolí, aby jejich zkušenosti mohli využívat při stavbě podobných domů,“ uvedl Václav Snopek.

Legalizace Holečkovy vily by se podle Snopka mělo dosáhnout úpravou nového územního plánu, který město připravuje. V něm by parcela s budovou mohla figurovat už jako zastavěné území.

Pardubické zastupitelstvo však návrh na povolení stavby zamítlo už v prvním kroku. Odmítlo revidovat své dřívější usnesení, že změny územního plánu se už nebudou schvalovat.

Miloš Holeček postavil svoji vilu v oblasti Na Ležánkách u soutoku Labe s Chrudimkou. Tvrdí, že na zeleni stavěl vědomě, když mu pardubičtí představitelé slíbili, že územní plán změní – Holeček sám předtím učinil ve prospěch města řadu ústupků. Nakonec však zůstal územní plán tak, jak byl. Podnikatel neuspěl ani u soudu, který neodložil platnost rozhodnutí, kterým stavební úřad nařídil černou stavbu odstranit.

Zatímco k Holečkovým žádostem jsou představitelé Pardubic dlouhodobě hluší, jiné černé stavby schválili. Vstřícně se staví úřady například k černé stavbě firmy GTS Czech, v minulosti město zlegalizovalo také nepovolený skladový areál firmy D+D Park.