27 dětí skončilo kvůli podezření z otravy v nemocnici

Ondříkovice - Kvůli podezření na otravu jídlem bylo v noci na dnešek převezeno do nemocnic 27 dětí ze školy v přírodě v penzionu v Ondříkovicích, části Frýdštejna na Jablonecku. Trpěly nevolnostmi, průjmy a byly dehydratované, možná po bagetě, kterou snědly na výletě. Většinu dětí během dneška z nemocnic propustili. Událostí se zabývá i policie; čeká ale na výsledky hygieniků.

Kvůli značnému počtu musely být rozvezeny i do zdravotnických zařízení mimo Liberecký kraj. „Děti byly převezeny do nemocnic v Jilemnici, Turnově, Liberci, České Lípě, Mladé Boleslavi a Jičíně,“ uvedla mluvčí liberecké záchranky Lenka Markovičová.

Ve škole v přírodě bylo nahlášeno 60 až 70 dětí ze ZŠ Slovanka v České Lípě. Šlo o žáky 1., 3. a 5. třídy. Záchranáři jich ošetřili 40.

Na dětském oddělení liberecké krajské nemocnice leželo sedm dětí, které opakovaně zvracely a měly průjem, další čtyři byly na infekčním oddělení. V nemocnici v České Lípě skončily tři děti, do Jilemnice a Jičína jich odvezli po šesti. Posledního školáka hospitalizovali v Mladé Boleslavi.

Děli měly ve škole v přírodě zůstat do pátku. Pobyt ale předčasně skončil a zbylé školáky během dneška z Ondříkovic odvezli. Rodiče si postupně vyzvedávali i ty hospitalizované. 

Může jít i o virovou nákazu

Záchranáři odhadli, že příčina nevolnosti mohla být v nekvalitním jídle. Podezření padá na bagety, které dostaly děti ve svačinovém balíčku na výlet. Do Ondříkovic jeli i pracovníci krajské hygienické stanice. Epidemiologická šetření prováděli u postižených, ale i u jednoho z výrobců potravin. Podle mluvčí hygienické stanice Zuzany Balašové je možné, že jde o nemoc způsobenou požitím kontaminovaných potravin, může ale jít i o virovou nákazu. „Infekce se může vyskytnout v podstatě kdykoli a v tom úzkém dětském kolektivu se rychleji šíří. Jednak proto, že ten kolektiv je úzký, a jednak proto, že děti obecně jsou k infekcím náchylnější,“ uvedla Balašová. Laboratorní vyšetření podle ní nějakou dobu potrvají. 

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)