Děti na škole v přírodě se zřejmě neotrávily

Frýdštejn (Jablonecko) – Zdravotní potíže, které postihly děti na škole v přírodě v Ondříkovicích, měly zřejmě virový původ. Hygienici vyloučili, že by se jednalo o otravu bagetami, které školáci jedli. Většina z dětí, které ve středu zdravotníci rozvezli do nemocnic, už je doma.

Bagety podezřelé ze způsobení zdravotních problémů dětí zkoumali odborníci z krajské hygienické stanice. Přítomnost toxinu, který by způsobil otravu, však laboratorní rozbor pokrmu neprokázal. „Přikláníme se proto k názoru, že onemocnění u dětí v penzionu Bartošova pec mělo virový původ. Zejména vzhledem k informaci o zjištění stejných příznaků onemocnění u osob, které se zapojily do péče o děti až po objevení se prvních příznaků onemocnění,“ uvedla mluvčí hygieniků Zuzana Balašová.

Zda za problémy skutečně stojí infekce, hygienici zjišťují. Na jejich závěry čeká i policie, kterou zajímá, zda může za zdravotní potíže dětí někoho stíhat.

Záchranáři ve středu ošetřili 40 lidí, 27 z nich skončilo v nemocnicích v Jilemnici, Turnově, Liberci, České Lípě, Mladé Boleslavi a Jičíně. Trpěli nevolnostmi, průjmy nebo dehydratací. Škola v přírodě pro děti z první, třetí a páté třídy českolipské Základní školy Slovanka ve středu předčasně skončila. Trvat měla do dneška.