Nemocnici Na Františku povede Libor Filipi

Praha – Pražskou nemocnici Na Františku povede nově Libor Filipi, který dříve vedl nemocnici v Sedlčanech. Do funkce ho jmenovali radní Prahy 1. Radnice si od nového vedení své příspěvkové organizace slibuje, že zlepší její hospodaření a nemocnici vyvede z červených čísel.

Filipi se své funkce ujme 18. června. Do té doby v čele zařízení setrvá Jiří Veigert, který byl dočasným řízením nemocnice pověřen před více než měsícem; krátce poté, co odešel předchozí ředitel Josef Valenta. Filipi má napravit hospodaření nemocnice a dovést ji k výdělečnosti, aniž by tím nějak utrpěl stávající rozsah lékařské péče. Instituce také musí zůstat majetkem městské části. 

Podle mluvčí Prahy 1 Veroniky Blažkové má Filipi pro splnění tohoto úkolu ty nejlepší předpoklady. V minulosti působil nejen v čele sedlčanské nemocnice, ale také na pozici obchodního ředitele v bankovním sektoru. 

Nemocnice Na Františku je jediným zdravotnickým zařízením v Praze, které spravuje některá z městských částí. V budoucnu by ale ostatní nemocnice v metropoli mohly spadat nikoli pod ministerstvo zdravotnictví, ale pod správu hlavního města. Praha 1 dotovala provoz nemocnice v minulých letech asi 25 miliony korun ročně, loni byl rozpočet snížen na necelých 20 milionů a letos je to asi šestnáct.