Kvůli libereckému mistrovství je u soudu další žaloba

Liberec – Kolem podezřelého financování lyžařského mistrovství světa v Liberci z roku 2009 krouží další obžaloba. Tentokrát vyšly na povrch možné úniky financí týkající se úprav libereckého skokanského areálu a jeho okolí. Podle státního zastupitelství se neoprávněně vyplatily statisíce korun na zvelebení stabilizačních zdí u ještědského můstku. Na případ upozornila Mladá fronta DNES, v souvislosti se šampionátem jde přitom o třetí obžalobu, kterou se tuzemské soudy zabývají.

Dle zjištění státních zástupců měl zaměstnanec společnosti Regionální stavební údajně fakturovat v rámci stavby opěrných zdí na Ještědu poplatky i za práce, které subdodavatel neodvedl. Stavba se totiž nakonec ukázala být jednodušší i levnější. Podle státního zástupce Petra Hořína je škoda prozatím vyčíslena na 630 tisíc korun. Město, které stavbu platilo, vyčíslilo dokonce škodu přes milion korun.

Stavební firma ale pochybení ze své strany odmítá a za prací svého zaměstnance si jednoznačně stojí. Liberecká radnice se v nejbližší době chystá případem podrobně zabývat. „Shodou okolností zítra bude zasedat rada města, kde to budeme řešit, ale každopádně můžu říct jednu věc – město si rozhodně na svých právech trvat bude,“ uvedl náměstek primátorky Liberce pro ekonomiku Jiří Šolc.

Už v srpnu loňského roku věřitelé mistrovství podali u Obvodního soudu pro Prahu 6 žalobu na Svaz lyžařů a pořadatelské město. Mistrovství světa v klasickém lyžování se konalo v Liberci od 18. února do 1. března 2009. Ze státního rozpočtu šlo na jeho uspořádání 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce 400 milionů a z rozpočtu Libereckého kraje 165 milionů Kč. Organizační tým vedený lyžařkou Kateřinou Neumannovou zanechal dluhy za 112 milionů korun. Zhruba stejnou částku má vrátit ze státních dotací kvůli porušení rozpočtové kázně finančnímu úřadu.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)