Prachatická ortopedie i metabolická jednotka mají vyhráno. Prozatím

Prachatice - Prachatická nemocnice nemusí pro letošní rok rušit plánované ortopedické operace. I díky reportážím České televize se jí nakonec podařilo dohodnout s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) na jejich dalším proplácení. VZP vadilo, že nemocnice má lůžka vedená pod chirurgickým oddělením, a nesplňuje tak doporučení České ortopedické společnosti.

„Budou odoperovány všechny výkony, které byly naplánovány do konce června, předpokládáme, že po prázdninách by mělo být dalších 10–12 pacientů,“ informoval ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš. Náměstkyně hejtmana pro zdravoctví Ivana Stráská nicméně podotkla, že nová smlouva platí jen pro tento rok.

Aby se podobné komplikace neopakovaly, chce prachatická nemocnice ortopedii jako samostatné oddělení. „Požádáme odbornou společnost, aby provedla opětovné posouzení, a předpokládáme, že by nám měla vydat kladné stanovisko, protože kladné stanovisko jsme dostali už předtím,“ uvedl Čarvaš. Tehdy ale převod zablokovala právě VZP. Prachatická ortopedie tak stále nemá jistou budoucnost. „Rok 2013 bude oblastí dalších jednání,“ konstatoval mluvčí krajského oddělení VZP Viktor Lavička.

Nová smlouva slibuje také hrazení péče metabolické poradny – jediné v kraji, které je pojišťovna neproplácela už od začátku roku. Tamní primářka Jaroslava Ambrožová na protest držela hladovku. Teď se o svých tři sta pacientů může starat do konce roku.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)