Staví Liberec předraženou školku?

Liberec - Kontejnerová školka za 25 milionů korun má vyrůst v liberecké čtvrti Ruprechtice. Místní opozice i odborníci ale tvrdí, že je předražená. Navíc ji má stavět firma, kterou vlastní bratr jednoho z náměstků liberecké primátorky. Na případ upozornila Mladá fronta DNES. Radnice se hájí, že cena je v pořádku, je v ní totiž započítána i demolice starých budov a další práce.

První mateřská škola z přenosných prostorových modulů v Česku vznikla před třemi lety v Rychnově u Jablonce nad Nisou. Stála 5 milionů korun a vejde se do ní 40 dětí. Ruprechtická mateřinka má mít kapacitu dvojnásobnou, cena ale dvojnásobná není. Má stát 25 milionů, tedy pětinásobek toho co rychnovská školka. Podle firmy, která kontejnerový systém do Česka přivezla, je předražená. 

Město se ale brání - oba projekty se nedají srovnávat, v Ruprechticích se bude i bourat. „Je do toho započítána také výstavba krčků, komunikace, kuchyně, je tam zkrátka mnoho prací, které v Rychnově nebyly,“ vyjmenovala primátorka Liberce Martina Rosenbergová (ČSSD).

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Opozici se nelíbí ani firma, jež zakázku získala. Jejím majitelem je totiž bratr Jiřího Rutkovského (USZ), radního a náměstka primátorky. Ten ale tvrdí, že bratrovu firmu nezvýhodnil. „Samozřejmě by pro mě bylo i mediálně lepší, kdyby se bratr do soutěže nepřihlásil, nicméně nemohu ovlivňovat jeho podnikatelské záměry,“ řekl Rutkovský. „Když se v radě hlasovalo, zdržel jsem se. Ať mi někdo vysvětlí, co na tom není v pořádku,“ dodal. Jeho bratr se odmítl ke kauze vyjádřit, prý mu radnice zatím ještě ani oficiálně neoznámila, že zakázku získal.

Stará školka v Ruprechticích už roky nevyhovuje hygienickým ani dalším normám. V chodbách se uvolňují a praskají skleněné výplně a hrozí, že předškoláky zraní. Liberec ale na stavbu nové školky nemá. Firma ji tak bude stavět z dodavatelského úvěru, za který městská pokladna zaplatí dalších pět milionů navíc.