Staré opencard omládnou, radní prodloužili jejich platnost

Praha – Další dva roky budou moci Pražané používat své opencard. Městská rada rozhodla o prodloužení platnosti těch karet, které měly propadnout v červenci příštího roku nebo dříve. Požádat o prodloužení platnosti červené karty budou moci její majitelé od června, radní Eva Vorlíčková uvedla, že to bude možné zdarma. Naopak vydávání nových karet včetně výměny starých za nové bude od srpna zpoplatněno stokorunou, dosud přitom byla základní verze opencard zdarma. Možnost prodloužit platnost své karty dostane asi 300 tisíc lidí, podle Vorlíčkové ji ale skutečně využívají zhruba dvě třetiny držitelů.

Od začátku června bude možné požádat o prodloužení platnosti opencard buď v zákaznickém centru v paláci Adria, nebo ve Škodově paláci v Jungmannově ulici. Ti, kteří kartu používají jako tramvajenku, si budou moci její platnost prodloužit také zasunutím do validátoru ve stanici metra.

Opencard zavádí město od roku 2006, ale zájem o ni stoupl až o dva až tři roky později, kdy začalo být možné používat ji jako nosič časových jízdenek na MHD. Nyní se blíží čas, kdy hromadně skončí platnost statisíců karet. Vyrábět ve velkém množství nové opencard se ale městu nechce – i vzhledem k tomu, že není jisté, zda opencard přežije. „Nechali jsme si udělat finanční rozbor, ale vzhledem k tomu, v jakém stavu projekt je, nám vyšlo lacinější a komfortnější pro lidi prodloužení. Tím získáme čas. Do té doby by mělo být definitivně jasno, co s projektem dál,“ řekla radní Vorlíčková.

Kartu dnes vlastní téměř milion lidí, kteří kartu využívají nejenom jako jízdenku, ale například také jako průkazku do městské knihovny nebo poukázku na slevy.

Kritizovaný projekt Opencard už stál kolem miliardy korun. Projekt především v počátku provázely problémy a nevýhodné smlouvy. Protikorupční policie loni obvinila pět úředníků z pražského magistrátu, všichni čelí obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku.