Pražští radní sebrali vybrané památky Bártově ABL

Praha - Správu Prašné brány, Petřínské rozhledny, mosteckých věží a několika dalších památek převezme od července Muzeum hlavního města Prahy. Schválila to dnes rada hlavního města. Památky nyní spadají pod správu Pražské informační služby (PIS), ta je pronajímá firmě ABL, kterou vlastní bratr nepravomocně odsouzeného poslance Věcí veřejných Víta Bárty.

Radní dnes změnili zřizovací listiny muzea a PIS, změnu bude muset ještě schválit zastupitelstvo. Muzeum bude podle radního Václava Novotného (TOP 09) ve svěřených památkách moci nově vystavovat předměty uložené v depozitářích. „Depozitáře městského muzea jsou plné sbírek, které lidé zatím nemohli vidět, protože chyběly potřebné prostory,“ uvedl Novotný. Město si od plánu slibuje i efektivnější správu památek. Důvodem návrhu je mimo jiné to, že PIS by se měla více zaměřovat na cestovní ruch, marketing, podporu kongresového turismu a propagaci Prahy jako turistické destinace.

Muzeum se bude starat o Prašnou bránu, Staroměstskou a Malostranskou mosteckou věž, věž chrámu svatého Mikuláše na Malé Straně, bludiště a rozhlednu na Petříně, novomlýnskou vodárenskou věž a areál zámku ve Ctěnicích. PIS firmě ABL pronajímá i Staroměstskou radnici, ta ale zůstane ve správě hlavního města. Důvodem je mimo jiné to, že město prostory často využívá k reprezentačním účelům.