V Boleticích odpalují munici z války

Boletice - Pyrotechnici testovali v Boleticích sílu výbuchu válečné munice pod vodou a v bahně. Připravují se tak na případnou likvidaci min a leteckých pum, které můžou ležet na dně táborského rybníka Jordán. Nádrž se vypouští kvůli čištění a stavbě výpusti.

Třeba při explozi dvou německých protitankových min se gejzír vody dostane až do stometrové výšky. Pyrotechnici se v Boleticích připravují na nejméně pravděpodobný scénář, tedy na odpálení letecké pumy přímo v bahně. Pokud by k tomu přistoupili, navršili by na ní stovky balíků slámy, vytvořili by pod ní vodní lůžko a kolem postavili speciální stěnu, která okolí ochrání. „Snažíme se omezit účinky tlakové vlny a rozletu střepin,“ říká pyrotechnik Karel Ludvík.

Jordán zatím vydal jen malé válečné kusy munice, třeba dva obranné granáty. Nic z toho, co pyrotechnici v bahně našli, není pro město nebezpečné. Na jihu Čech se za zavřenými dveřmi radí, jak zkušenosti z Tábora využijí i v případě dalších rybníků s válečnou municí, která se na dna vodních nádrží dostala většinou při ústupu německých vojsk. Podobně rozsáhlou akci chystají také na Pardubicku, tam se zaměří na likvidaci válečných pum. Tentokrát je ale vyzvednou ze země. Plány na likvidaci munice připravují specialisté do všech detailů, v Boleticích se na nich podílí 140 pyrotechniků ze sedmi zemí.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)