Zakázka na lázně je zmanipulovaná, tvrdí liberecká opozice

Liberec – Opoziční Změna pro Liberec prý disponuje novými důkazy, že zakázka na rekonstrukci městských lázní v Liberci je zmanipulovaná. Sdružení se proto hodlá v nejbližší době obrátit na antimonopolní úřad, Regionální radu soudržnosti Severovýchod i protikorupční policii. Obvinění se dotýká pardubické firmy Chládek a Tintěra a liberecké společnosti Syner. Ti tvrdí, že veškerá obvinění se vztahují na spolupráci, která neporušila daná pravidla.

„Od začátku jsme měli podezření, že firma Chládek a Tintěra se Synerem spolupracovala nedovoleně a že celá zakázka byla připravena pro Syner,“ uvedl zastupitel Jaromír Baxa. Opoziční politici prý mají fotografie, které zachycují pracovníky a techniku Syneru na stavbě. „Syner tam skutečně staví a zřejmě odvádí podstatný kus práce. Máme to zdokumentované od února do května,“ dodal Baxa. Upozornil, že Syner přitom není na oficiálním seznamu subdodavatelů této stavby.

To potvrdila i mluvčí liberecké radnice Pavlína Stránská. Loni v červnu firma Chládek a Tintěra předložila magistrátu čestné prohlášení, v němž uvádí, že počítá s využitím tři subdodavatelů. Syner mezi nimi nebyl. „O žádném novějším dokumentu ohledně subdodavatelů nevím,“ uvedla Stránská.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

„Určitě jsme nic netajili, měli jsme si nechat schvalovat dodavatele s větším objemem než 20 procent,“ prohlásil generální ředitel firmy Chládek a Tintěra Petr Pejcha. V jakém objemu Syner pracuje pro hlavního realizátora, vyplývá z vyjádření mluvčího Syneru Ondřeje Paclta pro ČT, podle kterého společnost skutečně patří k subdodavatelům stavby a „z ceny cca 400 milionů za lázně dodává zakázku ve výši 12 milionů korun“.

Rekonstrukce městských lázní začala loni na podzim a patří k největším projektům spolufinancovaným z evropských fondů ve městě. Stavbu platí magistrát, kterému lázně patří. Po dokončení ale budovu převezme kraj a přestěhuje do ní oblastní galerii. Stavbu zajišťuje pardubická firma Chládek a Tintěra, která zvítězila ve veřejné soutěži s cenou 380 milionů korun. Dalších 34 milionů korun bude stát vybavení interiéru, to zaplatí Liberecký kraj.

Kontroverzní zakázky na rekonstrukci lázní a také na dostavbu městského bazénu byly loni na jaře jednou z příčin pádu vedení bývalého primátora Jana Korytáře (Změna pro Liberec). Upozorňoval na to, že výběrové řízení i smlouvy jsou pro město nevýhodné a že se prodraží. Městský bazén staví liberecká firma Syner.