Prameny Vltavy se pro turisty dočasně uzavřou

Šumava - Šumavský národní park v červnu na několik dní uzavře přístup k Pramenům Vltavy. Lesníci totiž dostali povolení, aby v okolí cest a stezek vykáceli suché stromy, které ohrožují turisty. Dřevorubci přitom použijí speciální techniku, aby zbytky kmenů a pařezy v první zóně parku nekazily vzhled krajiny.

V roce 2007 se Šumavou prohnal ničivý orkán Kyril. Do zpřelámaných větví a kmenů se pak pustil kůrovec a stromy tak definitivně odumřely. Během posledních let začaly souše praskat a padat na turistické stezky. Při červnové uzavírce by se tak měly nebezpečné stromy z okolí cest odstranit. Kácet se bude speciální, takzvanou korunkovou technikou. Ta se používá například v sousedním Bavorsku. Díky tomu by měl výsledek připomínat přirozený polom.

Během příštích dnů se vykácí asi 100 stromů. Kvůli speciální a dražší metodě to bude stát přibližně 300 tisíc korun. Poražené dřevo na místě zůstane a to je podle některých turistů zbytečný luxus. „Je to speciální místo, chceme, aby to tam vypadalo přírodně. I proto se to nebude odvážet,“ uvedl Petr Kahuda, NP Šumava. 

Kácení souší by mělo trvat několik dní a národní park chce všechno stihnout ještě do prázdnin. Konkrétní termíny zveřejní správci parku na svých stránkách a také na sociálních sítích.