Libeňský zámek otevře výstavu o operaci Anthropoid

Praha - V Libeňském zámku v Praze připravili výstavu, která mapuje události z května 1942. Tehdy byl totiž spáchán atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Výstava se ale věnuje i období před atentátem, ukazuje vývoj odbojových organizací v protektorátu. Představeny jsou zde také významné osobnosti československé vlády v zahraničí, je tu i znázorněno, jak probíhalo rozhodování, na koho bude směřována odplata.

Výstava mapuje období od roku 1938 až do roku 1942, především operaci Anthropoid. Věnuje se ale také například úloze nemocnice Na Bulovce a oblasti celé Prahy 8, hlavně Libni, kde byl spáchán atentát na Heydricha. V neposlední řadě zmiňuje domácí i zahraniční odboj.

„Heydricha převezli po atentátu do nemocnice Na Bulovce. Nejdříve ho ošetřili čeští lékaři, ale byl tam přítomen německý lékař, který ho převzal do péče. Během následujících pár hodin byli čeští lékaři od Heydricha odvoláni a věnovali se mu pouze lékaři němečtí. Patro, ve kterém ležel, se proměnilo ve velmi ostře střeženou pevnost,“ vysvětlila autorka výstavy Jindra Svitáková.

Přes veškeré úsilí lékařů Heydrich zemřel. Podle slov autorky výstavy zřejmě v důsledku nějaké sepse. „Bulovka byla v té době jedna z nejmodernějších nemocnic v Praze. Na Praze 8 bylo velké množství odbojářů a sokolů. Celá tato část Prahy je velice významně spojená, nejen s atentátem, ale i s okupací. Je zde kobyliská střelnice, kde mnoho vlastenců přišlo o život, je zde i ďáblický hřbitov, kam byly zakopávány popely a byly tam zbytky obětí, které zde zahynuly. Na ďáblickém hřbitově byly schovány i kombinézy Gabčíka a Kubiše, v jednom fingovaném hrobě,“ dodala Svitáková.

Rozhovor s Jindrou Svitákovou (zdroj: ČT24)