Převzetí nemocnic Prahou není jisté, TOP 09 přišla s mírnějším návrhem

Praha – Plánované převzetí čtyř velkých pražských nemocnic městem nemá podporu zastupitelů ani poslanců. Ačkoli se na něm už v zimě dohodl primátor Bohuslav Svoboda s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem, nyní se koaliční TOP 09 postavila částečně proti. Klub zastupitelů by byl raději, kdyby město od státu převzalo pouze jednu z původně navržených nemocnic a navíc Psychiatrickou léčebnu Bohnice.

Podle původního návrhu by měl stát Praze předat nemocnice Na Bulovce, Na Homolce, Thomayerovu nemocnici a porodnici Podolí. Z nich by vznikl nemocniční holding, město by jeho prostřednictvím ovládalo téměř třetinu zdravotní péče ve městě. Postupně se však začalo ukazovat, že návrh nemá příliš širokou podporu v pražském zastupitelstvu ani parlamentu, který musí převod také schválit. „Pro návrh není podpora ani uvnitř ODS ani v parlamentu,“ shrnul zastupitel Martin Dlouhý (TOP 09).

Již dříve se proti primátorovu návrhu postavil zastupitel a poslanec ODS Boris Šťastný. Nyní přišla TOP 09 s alternativním návrhem. Její zastupitelé by byli raději, kdyby město převzalo pouze Bulovku a nově také bohnickou léčebnu. „Na další nemocnice neříkáme ne. Diskusi se nebráníme,“ poznamenal však zastupitel Dlouhý.

Hlavní město nemá vypracovaný generel zdravotnictví. Praha proto podle dřívějšího vyjádření primátora ve spolupráci s odborníky připravuje takzvanou studii proveditelnosti. Teprve pak bude možné říci, co bude dál. Výsledky budou na podzim.