Bagr narušil archeologický výzkum

Svijany (Liberecko) – Ve Svijanech na Liberecku se rozhořel spor mezi archeology a obcí. Týká se financování výzkumu lokality z doby bronzové, kterou stroje odkryly při stavbě kanalizace. Zároveň ji však poškodily a archeologové z toho viní obec. Ta se ale brání, že částka, kterou by zaplatila za průzkum, by byla příliš vysoká.

Je to jedna z nejzajímavějších lokalit v kraji, tvrdí archeologové. Cenné nálezy vydala už v 19. století a blízké parcely pravděpodobně ukrývají další objevy. „Před několika lety jsme objevili pohřebiště z podobného období, ale nikdy jsme nevěděli, jak vypadají sídelní útvary. Nedokázali jsme si představit, jak vlastně vypadá chata nebo nějaká zemnice. A to jsou právě objekty, které se nám podařilo objevit v lokalitě za zámkem ve Svijanech,“ vysvětlil archeolog Petr Brestovanský.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)

K některým objektům se však archeologové dostali pozdě. Jak odhalila kontrola, bagr je poničil ještě před průzkumem. „Teď nevíte, v kterém zásypu to je. Oni to vrátili do původního stavu a pro nás to vlastně ztrácí jakoukoli výpovědní hodnotu,“ uvedla archeoložka Michaela Bradáčová. Práce na stavbě se zastavily a na místě jsou pouze geodeti. „Nikdo se nad tím nepozastavuje. Zůstalo to stát, a jak dlouho to stát zůstane, nikdo neví,“ konstatuje chatařka Soňa Rafajová.

Spor vznikl kvůli ceně průzkumu. Téměř milion korun se obci zdál příliš, nyní souhlasí s cenou 250 tisíc. Odmítá ale, že důvodem byl nezájem o památky. „Já musím za obec podepsat dohodu na předpokládanou částku nákladů a ještě se neví, co v té zemi je,“ prohlásil starosta Svijan Petr Lelek (nez.). S tím však Petr Brestovanský nesouhlasí: „V dokumentaci je napsané, že v okolí se vyskytují památkově chráněné objekty. Už 21. prosince 2009 to měli všichni na stole.“

Ještě zbývá dokončit asi 25 metrů kanalizace. Starosta čeká, že po uzavření dohody budou moci archeologové ve výzkumu okamžitě pokračovat.