Regiopanter vyjede ve druhé polovině roku

Pardubice – Trať mezi Pardubicemi a Hradcem Králové a vzápětí i další regionální linky ve třech krajích zažijí ve druhé polovině roku premiéru nové elektrické jednotky od Škody nazývané Regiopanter. České dráhy objednaly devatenáct jednosystémových i dvousystémových jednotek tohoto typu, všechny mají být dodány do začátku roku 2014.

První Regiopanter testuje jeho výrobce na zkušebním okruhu v Cerhenicích, široké veřejnosti se poprvé představí na ostravském veletrhu Raildays ve druhé polovině června. „V současné době se vozy z rodiny Regiopanter již vyrábí. Mají moderní čalouněné sedačky, místa pro umístění invalidních vozíků, klimatizaci, elektrické zásuvky pro napájení drobné elektroniky, bezbariérové WC s uzavřeným systémem, které lze využít také ve stanici, nebo rozšířené prostory pro jízdní kola,“ uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Za soupravy, které se ve třech různých verzích objeví v Ústeckém, Olomouckém, Jihočeském kraji a na trati mezi Pardubicemi a Hradcem Králové, zaplatí dráhy více než 2,5 miliardy korun. Až 40 procent jim však pokryje evropská dotace, kterou zprostředkovaly krajské úřady.

Kromě nových elektrických souprav slibují dráhy, že letos na regionální linky nasadí také nové dieselové jednotky a vozy. Na Vysočinu mají v létě přijít další motoráky Stadler Regioshuttle, v Plzeňském, Zlínském, Karlovarském a Zlínském kraji se mají na podzim objevit soupravy Pesa Link II, které v současnosti rovněž jezdí na cerhenickém okruhu.