Zimola: Za chybějící posudek hrozí kraji 50milionová pokuta

České Budějovice - Pokuta až 50 milionů hrozí úředníkům Jihočeského kraje. Nezpracovali totiž posudek o vlivu provozu krajského letiště na životní prostředí. Tvrdí to hejtman Jiří Zimola. Z pochybení viní ředitele úřadu Luboše Průšu, který proti němu bude kandidovat v podzimních volbách. Ten ale jakákoliv pochybení rezolutně odmítá.

Letiště funguje už 75 let, noví správci teď mění jeho podobu. Odstranili zrezivělé podzemní zásobníky a strhávají staré vojenské budovy. „Jen likvidace ekologických zátěží stála v minulých letech miliony,“ uvedla Martina Vodičková, mluvčí Jihočeského letiště.

Zástupci Evropské komise teď zjišťují, jak kraj jako jeden z provozovatelů zkoumal vliv modernizace letiště na životní prostředí. Podle krajských úředníků takové posouzení ale nebylo potřeba, nešlo totiž o novou stavbu. „V roce 2005, kdy celá akce začínala, nebylo třeba takové řízení provádět,“ uvedl Luboš Průša, ředitel Krajského úřadu Jihočeského kraje.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Podle hejtmana ale nebyl takový postup v pořádku. „Ředitel krajského úřadu měl ze své pozice zpracovat posudek vlivu stavby na životní prostředí. To se nestalo, dnes za to kraji hrozí 50milionová sankce,“ uvedl Jiří Zimola, hejtman Jihočeského kraje. Podle Průši pokuta kraji nehrozí. Vedení kraje se podle něj tímto způsobem snaží odvést pozornost od vlastního neúspěchu. Nezískalo totiž z evropských fondů na letiště půl miliardy korun. „Někdo se snaží tu svou odpovědnost převést na úředníky krajského úřadu,“ uvedl.

Do sporu zasáhla už také dvě ministerstva – ministerstvo zahraničí a životního prostředí. Do Bruselu odešla z Prahy odpověď, že evropská směrnice bude dodržena. Česká strana ještě přezkoumá, zda takový posudek byl nutný. „Pro nás je směrodatný srpen, kdy očekáváme předložení záměru, poté budeme dělat další věci,“ řekl Matyáš Vitík, mluvčí ministerstva životního prostředí. Správci letiště do sporu nezasahují a čekají na výsledek. Na provoz letiště dohady vliv nemají.