Hygienici objevili v teplé vodě bakterii způsobující i zápal plic

České Budějovice - Hygienici nalezli v teplé vodě v potrubí za výměníkovou stanicí v Českých Budějovicích bakterii Legionella pneumophila. Ta může v krajním případě způsobit i zápal plic. Výměníková stanice zásobuje vodou objekty v okolí Plzeňské ulice. Teplou vodu, v níž se bakterie vyskytla, distribuuje českobudějovická teplárna, řekl za krajskou hygienickou stanici (KHS) František Kotrba. Teplárna už přijala opatření, která bakterii zničí.

„Situace nedosahuje vysoké míry rizika,“ uvedl ředitel KHS Jihočeského kraje Zdeněk Velikovský. Podle Kotrby lidé mohou teplou vodu stále používat, ale měli by ji nechat několik desítek vteřin odpustit. Když teplota vody dosáhne vyššího stupně, bakterie zahyne.

Velikovský dodal, že podle kontroly je bakterie pouze v teplé vodě. Může tak být i v domácnostech ve vodovodních a sprchových bateriích. „Dnes dopoledne jsme předali výrobci teplé vody, Teplárně České Budějovice, protokoly o kontrolním zjištění a výsledky analýz. Budeme trvat na odstranění závad v co nejkratším termínu,“ řekl Velikovský.

Teplárna už přijala opatření - zvýšila teplotu vody v rozvodech v blízkosti výměníku a bude ji držet vyšší až do pondělního rána. Bakterie tak v rozvodech zahyne. „Osm hodin by mělo stačit na to, aby ta bakterie byla eliminována ve značném rozsahu, takže technicky je věc už vyřešena,“ uvedl Juraj Thoma, primátor Č. Budějovic. Podle techniků se bakterie v teplovodním potrubí mohla rozmnožit i kvůli sníženému odběru. Voda v potrubí tak stála a chladla.

Legionella pneumophila je původcem legionelózy. Jedná se o akutní bakteriální onemocnění, které může mít formu těžšího zápalu plic anebo méně vážné pontiatické horečky. Tato lehčí forma nepostihuje plíce, ale horní cesty dýchací.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)