Zbraslav patřila velocipedistům

Praha - V Praze na Zbraslavi se konal už 29. ročník tradiční jízdy historických velocipedů. Bezmála stovka nadšenců předvedla dopoledne svoje historické stroje na náměstí při spanilé jízdě. Vrcholem akce byl sjezd z vrchu Jíloviště.

K vidění byly zdařilé repliky i zrestaurované originály velocipedů. Většina z účastníků ale sedlala bicykly z období první republiky a protektorátu. „Hlavně ho vyčistit a zachovat ten stav, který je původní. Nesmí na něm být žádné laky, žádné chromy,“ vysvětluje jeden z účastníků jízdy. 

Na vojenském kole z roku 1930 přijel i rakouský oficír. „Je to uniforma kaprála 91. budinského regimentu. Byl to cyklistický regiment, protože tady má cyklistický odznak,“ popisuje uniformu účastník jízdy.   

Při spanilé jízdě mohli přítomní obdivovat nejen krásu historických strojů, ale taky originalitu dobových kostýmů. Někteří pojali stylově i občerstvení. „To byla originální malinovka z roku 1939, abych byl dobový ke svému kolu,“ říká další z účastníků akce. 

Pět párů na závěr přehlídky předvedlo tzv. reje, které navazují na tradici skupinových jízd z devatenáctého století. Po společném fotografování ještě všichni doladili poslední technické detaily a vydali se k vrchu Jíloviště. 

Jízda historických velocipedů se tady na Zbraslavi jede už po 29. Letošní novinkou je ale krátký sprint do kopce, je to jediný měřený úsek celé trasy. Na kopci, za doprovodu potulného houslisty, čekal na závodníky zasloužený odpočinek. 

Po krátkém občerstvení čekal účastníky závěrečný sjezd zpátky na náměstí. V místních hospůdkách pak budou do pozdních hodin sbírat síly na zítřek, kdy je čeká tradiční výlet na Karlštejn.

Reportáž Pavly Bautzké (zdroj: ČT24)