Za vraždu seniora v Tanvaldu padly 17leté tresty

Liberec – Krajský soud poslal dvojici mužů za loňskou brutální vraždu seniora do vězení na 17 let. Josef Husička, který akci zorganizoval, ale vlastní vraždy se neúčastnil, dostal osm let. Husička svým komplicům tvrdil, že jsou v bytě seniora dva miliony korun a zlato, pachatelé však našli jen 1 200 korun a dva mobilní telefony. Rozsudek není pravomocný, odvolali se všichni obžalovaní a státní zástupkyně si ponechala lhůtu na odvolání.

Předsedkyně senátu Eva Drahotová při zdůvodnění rozsudku uvedla, že loupežné jednání trojice pachatelů bylo prokázáno. Senát ale nedospěl k názoru, že plánovali zabití seniora od prvopočátku. „Nebylo to takto naplánováno, měla to být klasická loupež. Vymklo se jim to z rukou,“ uvedla soudkyně. Na základě výpovědí znalců je podle ní však nezpochybnitelné, že s napadeným seniorem jednali útočníci hrubě, kvůli čemuž pomalu umíral. „Věděli, že mohou smrt způsobit, byli s tím srozuměni,“ řekla Drahotová.         

Podle obžaloby se na loupeži Husička domluvil s jednatřicetiletým Leošem Lipenským a sedmadvacetiletým Ladislavem Olahem, které penzista osobně neznal. Organizátor při akci čekal ve voze. Seniora podle vyšetřování muži v bytě povalili na podlahu, brutálně zbili a omotali páskou. Podle policistů neměl spoutaný muž šanci sám se zachránit. 

Sedmdesátiletý muž zemřel násilnou smrtí v 10. patře panelového domu v nedělní podvečer 13. března. Příčinou smrti bylo, že nemohl dýchat. Měl zalepený nos a ústa a současně se dusil zvratky. Utrpěl ale také mnoho podlitin a měl zlomené žebro. O den později jeho tělo objevili hasiči přivolaní proto, že důchodce neotvíral.

Senior doplatil na snahu si přivydělat. Půjčoval totiž peníze, a proto si jej pachatelé vybrali. Získal je prý z pojistky po smrti své ženy. Ta zemřela po pádu z okna v tom samém bytě asi o rok dřív.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)