Naučná stezka v Pardubicích připomíná skupinu Silver A

Pardubice – Po stopách výsadkové skupiny Silver A je možné vydat se po naučné stezce z Pardubic. Turisté navštíví místa spojená s výsadkáři, kteří během druhé světové války provozovali tajnou vysílačku, která umožňovala spojení domácího odboje s Londýnem. Zastavení naučné stezky se věnují samotným výsadkářům a obyvatelům Ležáků, kteří byli za podporu skupiny Silver A pozabíjeni, ale i atentátu na Heydricha a vypálení Lidic.

Operace Silver A patřila mezi nejvýznamnější odbojové akce a době okupace – Alfréd Bartoš, Josef Valčík a Jiří Potůček pronikli na území protektorátu a snažili se zprostředkovat spojení domácích odbojových skupin s Londýnem. Později se podíleli na odstranění Reinharda Heydricha. Zprvu operovali ve východních Čechách, o jejich působení na Pardubicku je nově možné dozvědět se prostřednictvím naučné stezky. „Ve spolupráci s historikem doktorem Kynclem jsme vytipovali šest míst v Pardubicích, která bezprostředně souvisela se Silver A,“ uvedl mluvčí magistrátu Ondřej Tušl.

Kdo se vydá po stopách Silver A, dostane se například k někdejšímu sídlu Gestapa, místu, kde se zastřelil Alfréd Bartoš při beznadějném boji s Gestapem, nebo k místu, kde stál hotelu Veselka, ve kterém Josef Valčík pracoval jako číšník. Při návštěvě pardubického infocentra je také možné půjčit si digitálního průvodce, který prozradí další informace – skýtá například autentické fotografie a výpovědi.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)