Živé sekačky i letos vyrazily spásat pražské louky

Praha - Na těžko přístupné stráně pražských kotlin vyrazila stáda ovcí a koz, která spásají trávu i náletové dřeviny průběžně celou sezonu na desítkách hektarů. Taková údržba je pro vegetaci podle ekologů prospěšnější než sekání křovinořezem a navíc ušetří finance. Magistrát proto uvažuje o pronajmutí dalších stád.

Zvířata pomáhají obnovit stepní charakter krajiny lépe než sekačky a křovinořezy. Zatímco ovce spásají hlavně trávu, kozy zase dokáží likvidovat náletové dřeviny. „Vegetace pak naroste znovu až příští rok,“ dodala studentka politologie Markéta Brožová, která si pastevectvím přivydělává a třicetihlavé stádo ovcí a koz hlídá společně se psem nepřetržitě ve dne v noci.

Stádo ovcí a koz by mělo začít od příštího týdne kultivovat zpustlý sad Višňovka v Troji, kde přebývají bezdomovci a před rokem tu policisté objevili tělo malé Aničky. „Letos poprvé jsme zkoušeli vypásat i část venkovní expozice, kde se v uplynulých deseti letech nacházely zpustlé zahrádky, které jsme sanovali,“ uvedla ředitelka pražské botanické zahrady Věra Bidlová.

  • Ovce zdroj: ČT24
  • Kozy spásají i nedostupné keře zdroj: ČT24

Pražské louky posekají hned čtyři stáda

Město nebo městské části si pastvu objednávají od soukromých zemědělců a letos budou chráněná území spásat čtyři stáda. „Teď pokrýváme 25 chráněných území, což je kolem 45 hektarů,“ připomněl pracovník odboru ochrany životního prostředí Petr Slavík. Dalších 12 hektarů luk u Milíčovského lesa na Jižním Městě udržuje 50 ovcí a koz.

„Stádo stojí přibližně kolem 400 tisíc korun ročně. Rozdíl mezi údržbou ekologickým stádem a technikou je asi dvojnásobný. To znamená, že technikou by to bylo asi dvakrát dražší,“ podotýká zástupce sdružení Tarrouca Daniel Urban. Ještě během prázdnin chtějí magistrátní ekologové zavést řízenou pastvu také na loukách v okolí rybníků na okraji Prahy. Vzhledem k terénu ale traviny budou muset spásávat krávy a koně.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)