Kůrovec se šíří na Modravě, napadeno tisíc stromů

Modrava (Klatovsko) – V srdci Šumavy v oblasti Modravy se začal šířit kůrovec. Napadeno je asi 1 100 stromů. Pracovníci Správy NP a CHKO Šumava zatím začali loupat kůru stojících stromů. Podle vedoucího modravského územního pracoviště správy parku Jana Bečváře v nadcházejícím teplém období hrozí extrémní zvýšení počtu napadených stromů. Právě u Modravy probíhalo loni kácení napadených stromů a došlo ke střetům dřevorubců, aktivistů a policie. Aktivistům se ovšem příliš nelíbí ani loupání kůry.

Loupání kůry je vůči napadeným stromům nejšetrnější metoda, je ale zdlouhavé. Jan Bečvář upozornil, že ošetření 1 100 stromů zasažených kůrovcem bude trvat několik dnů. V té době však už může brouk svoji populaci rozšířit dále. „Počasí je nyní pro kůrovce ideální. Obáváme se, že čísla ještě výrazně narostou. Mohlo by se pak jednat až o tisícovky napadených stromů,“ řekl Bečvář.

Vedení parku je přesvědčeno, že nejúčinnějším zásahem v boji proti kůrovci by bylo napadené stromy pokácet a pak až z nich odstranit kůru. „Ale dobře si uvědomujeme, že se jedná o citlivou lokalitu, kterou ekologové hájí,“ uvedl Jan Bečvář. Kůrovec se šíří územím Na Ztraceném, jeho část tvoří bezzásahová I. zóna parku.

Podle aktivistů by se v bezzásahovém území nemělo s kůrovcem vůbec bojovat. „Stále tvrdíme, že se jedná o zónu, v níž by člověk neměl zasahovat. Jsme i proti loupání stojících stromů, ale zároveň uznáváme, že se v porovnání s kácením jedná o mnohem citlivější a šetrnější způsob,“ řekl Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Žádné protesty však podle něj nejsou naplánovány.

Dosavadní zprávy z Šumavy byly ohledně přítomnosti kůrovce příznivé, týkaly se však jiných oblastí. Například ve východní části parku u rakouských hranic je podle kontroly, která proběhla před týdnem, napadených stromů minimum. Zatímco loni jich bylo asi 500, letos lesníci našli kůrovce jenom asi u šedesáti.