Hejničtí ve Sportce sice nevyhráli, kino ale zachránili

Hejnice – Město Hejnice sázelo čtyři měsíce Sportku – snažilo se tak získat tři miliony korun na digitalizaci místního kina. Výhra však nepřišla. I tak ale Hejničtí slaví úspěch. Na celý problém upozornili, skoro polovinu peněz získali jako dotaci z různých zdrojů a zbytek už dokáží zaplatit ze svého.

Na sázky se skládali sami návštěvníci kina. Nejvyšší výhra za skoro čtyři měsíce sázení byla ale jen 480 korun. Podle místostarosty Hejnic Jaroslava Demčáka se alespoň existenční problémy malých kin zviditelnily. „Zarazil nás přístup státu - půlku kin hodil přes palubu, postarejte se, jak chcete, buď si sežeňte peníze, nebo zavřete,“ zlobí se Demčák.

Městu se nakonec podařilo z různých zdrojů sehnat zhruba polovinu peněz potřebných na digitalizaci. Zbývající 1,2 milionu korun přidá ze svého. Záměr už posvětili zastupitelé.

Třítisícové Hejnice moc kulturního vyžití nenabízejí. Tamní kino si tak na návštěvnost stěžovat nemůže. Třeba film Lidice sál úplně vyprodal. Příští rok ale skončí distribuce klasických filmových kopií a kino, které nebude moci přehrávat digitální nosiče, nové filmy nezíská. Jen staré filmy návštěvníky do kinosálu nepřitáhnou. Nejbližší kino od Hejnic je ve Frýdlantu, jenže i tam řešili donedávna naprosto stejný problém. Na digitalizaci si tam musí nakonec vzít úvěr.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)