Obyvatelé Prahy 6 bojují proti privatizaci obecních bytů

Praha - Plánovaný prodej obecních bytů si s radními přišli vyříkat obyvatelé Prahy 6. Protestovali proti němu už několikrát. Bojí se, že jim městská část nabídne byty za částky, které si nemohou dovolit, a oni se budou muset vystěhovat. Radní se brání, že znalci teprve zpracovávají posudky, už teď ale předesílají, že jimi navrhnuté ceny se budou pohybovat zhruba na polovině jejich tržní hodnoty.

O vzrušenou náladu se postarala petice nájemníků z Prahy 6 a občanských sdružení, která byla na programu jednání zastupitelstva. Patnáct set podpisů volá po zrušení zásad prodeje bytů, které radnice schválila.

Desítky rozzlobených nájemníků obecních bytů tvrdí, že s nimi radnice nekomunikuje. Podle nich jsou podmínky další vlny privatizace nastavené nespravedlivě oproti minulým létům. Radnice se brání, že bude prodávat za mnohem méně, než je tržní cena. „Ceny jsou pochopitelně vyšší než v minulosti, v roce 1994 byly ceny bytů asi 5 tisíc za metr čtvereční. Teď to vychází maximálně do 25 tisíc za metr čtvereční,“ říká starostka Prahy 6 Marie Kousalíková. Na znaleckých posudcích se ale teprve začíná dělat.

Lidé se budou moci rozhodnout, buď si byt koupí, nebo v něm zůstanou podle nově vyměřeného nájmu. I nastíněné ceny se ale zdají dotčeným obyvatelům Prahy 6 příliš vysoké. Znalci domy v Praze 6 ohodnotí během léta, konečnou nabídku by měli nájemníci dostat na podzim.

Reportáž Terezy Stárkové (zdroj: ČT24)