Praha hostila dětské vědecké sympozium

Praha - V Národní technické knihovně skončila první dětská vědecká konference. Přijelo na ni přes osmdesát malých vědců z celého Česka. Ti měli vůbec poprvé možnost vyzkoušet, jaké to je obhájit si své názory na odborném sympoziu. Nejúspěšnějším dětem organizátoři ještě umožní strávit jeden den v profesionální laboratoři, nebo výzkumném terénu.

Zatímco jejich vrstevníci si užívají léto třeba na koupališti, oni přijeli do Prahy bádat a detailně kolegům popsat, jak se chová například včelí královna, a nebo jak funguje lidské srdce. Formát akce nemá v Česku obdoby. Dětem umožňuje nahlédnout do skutečného světa vědy. 

Organizátoři dali dětem volnou ruku, a tak si někteří z nich připravili referáty, odborné plakáty nebo vlastní výzkum. Třeba zaměřený na to, jestli závisí délka čištění zubů na příchuti zubní pasty. „Sestavily jsme dotazník, který jsme rozdali 73 dětem ve věku osm až devět let. Naše hypotéza se ale nepotvrdila,“ konstatuje Adéla Novotná z pardubické Základní školy Polabiny.

Děti si sympozium užívaly. „My jsme třeba předtím před takovýmhle obecenstvem ještě nikdy nemluvili. Většinou ve škole jenom před třídou, a tak to bylo takový nový pro nás,“ popisuje Kristýna Morávková také z pardubické Základní školy Polabiny. Po skončení oficiální části se diskuze přesunula do kuloárů jako na klasické vědecké konferenci. Nejúspěšnějším dětem organizátoři ještě umožní strávit jeden den v profesionální laboratoři, nebo výzkumném terénu.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)