Hasiči odstraňovali z Vltavy nebezpečnou látku. Pouze cvičně

Praha - Hasiči, chemici a potápěči cvičili odstranění sudu s nebezpečnou látkou z Vltavy. Zásahu u Rašínova nábřeží se účastnilo přes 30 lidí se speciální technikou a vybavením. Cvičení mělo mimo jiné prověřit rychlost dojezdu hasičských vozů, organizaci zásahu i schopnost spolupráce mužů na souši i pod vodní hladinou.

Podle scénáře cvičení spadl do Vltavy dvousetlitrový plastový sud, hrozil únik nebezpečné chemikálie do vody. Potápěči ve speciálních oblecích, které nepropouštějí chemické látky, měli za úkol sud na dně řeky vyhledat. Z vody jej pak vyzvedl autojeřáb, který stál na náplavce. K zásahu byli připraveni i hasiči na člunech, kteří by řešili případný únik do vody.

Chemická jednotka na břehu umístila sud do sběrné nádoby a zajistila přečerpání chemikálie a dekontaminaci potápěčů. Průmyslová látka, se kterou hasiči a chemici podle scénáře pracovali, se používá k výrobě maziv a v gumárenství a je po lidské zdraví velmi nebezpečná. Při vdechnutí způsobuje poškození vnitřních orgánů, navíc prostupuje pokožkou a může ji nevratně poškodit.

Reportáž Radky Zítkové (zdroj: ČT24)