ROP Jihozápad schválil projekty za miliardu

České Budějovice - Výbor regionální rady ROP Jihozápad schválil celkem 14 projektů, které budou v případě úspěšné realizace podpořeny z Evropské unie více než miliardou korun. Patří k nim novostavba divadla v Plzni či regenerace panelového sídliště Máj v Českých Budějovicích. Zároveň vyhlásil novou výzvu, ve které nabízí na rozvoj cestovního ruchu v Jihočeském a Plzeňském kraji 560 milionů korun.

V 15. výzvě získala Plzeň na novostavbu divadla dotaci téměř 198 milionů korun a město České Budějovice na regeneraci komunikací a zeleně na sídlišti Máj 28 milionů korun. Ve 20. výzvě jde do 12 projektů rekonstrukcí silnic a mostů, v obou krajích téměř za 800 milionů Kč.

Třiadvacátá výzva se čtyřmi podvýzvami je zaměřena na rozvoj cestovního ruchu: 140 milionů Kč je připraveno na podporu cyklostezek a cyklotras, 110 milionů Kč může dostat lázeňství, 170 milionů Kč výstavba a rekonstrukce kulturní vybavenosti pro cestovní ruch a 140 milionů Kč výstavba a rekonstrukce turistických cest a výstavba a rekonstrukce sportovně-rekreační vybavenosti.

Zahájení příjmu žádostí pro 23. výzvu ROP Jihozápad bude ve čtvrtek 28. června, skončí 1. října, respektive v průběhu listopadu. Nejzazší termín pro ukončení realizace projektů bude konec prosince 2014.