Opravy Tyršových sadů začnou během dvou týdnů

Pardubice - Tyršovy sady v centru Pardubic by se měly začít opravovat během dvou týdnů. Revitalizace za 83 milionů korun začne výkopovými a bouracími pracemi. Na tiskové konferenci o tom informoval náměstek primátorky František Brendl (Pardubáci), který má projekt na starosti.

„Nyní podáme žádost o přijetí projektu pro spolufinancování penězi z Evropské unie a současně mohou v Tyršových sadech začít práce, mělo by to být během příštích dvou týdnů,“ uvedl Brendl, který projekt obhajoval před zastupiteli. Součástí předkládaných materiálů bylo i stanovisko Úřadu Regionální rady Severovýchod potvrzující vysokou pravděpodobnost získání dotace z Evropské unie.

Park v centru města se má výrazně změnit, přibýt má například promenáda a restaurace. Opravy mají z Tyršových sadů vytvořit relaxační místo, přibude osvětlení a nový parkový nábytek. Trávníky mají sloužit sportovcům i lidem, kteří si chtějí posedět v trávě nebo si udělat piknik.

Změnami projdou i vstupy do parku. Nově bude vybudován přístup do Tyršových sadů z Labské ulice. Rekonstrukce se dočká také schodiště, po němž se vstupuje do parku ze Sukovy třídy. Úpravy čeká i vstup z náměstí Republiky. Na všech těchto místech mají být podle projektu bezbariérové přístupy do parku.

Proti lavičkám za sedmdesát tisíc se podepsalo před sedm tisíc lidí

Projekt má řadu odpůrců, například v polovině května protestovaly dvě stovky lidí před pardubickou radnicí kvůli vysoké ceně projektu. Symbolem protestů se staly lavičky; jedna má vyjít téměř na 69 000 korun. Už předtím lidé protestovali proti kácení stromů, při úterním zasedání zastupitelstva odpůrci předali vedení města petici proti revitalizaci s 7 753 podpisy.

Město chce na stavbu použít evropské dotace, které jsou časově omezené. Aby radnice splnila podmínky přidělení peněz, musí tři čtvrtiny z dotace vyčerpat do poloviny roku 2013, to znamená, že stavba musí začít co nejdřív. Oprava Tyršových sadů vzbuzuje emoce delší dobu. Na protest proti kácení vznikl také kalendář aktů.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)