V Českých Budějovicích se přetahují o plánovanou silnici

České Budějovice – V největším jihočeském městě se místní usilovně snaží zablokovat stavbu silnice, která má spojit dvě největší sídliště. Podle odpůrců projektu je zbytečná a navíc přivede mezi panelové domy tranzitní dopravu. Radnice ale tyto obavy nesdílí a připravuje už výkup pozemků. Projekt má být poté předán kraji. Krajský úřad s výstavbou také váhá.

Podle místních přivede nová silnice mezi obydlené domy stovky kamionů. Navíc má zmizet tamní zeleň. Proti stavbě se postavilo už osm bytových družstev, která mají 830 členů. „Ta silnice sem vůbec nepatří, je to hazard s lidskými životy a zdravím,“ uvedla Marie Paukejová.

Stavitelé přitom už pro plánovaný projekt mají na jedné straně ulice vše připraveno, včetně chodníků a silničních nájezdů. Podle radních bude 700 metrů dlouhá cesta sloužit především místním, proto také zredukovali počet jízdních pruhů ze čtyř na dva. Nyní připravují miliony na výkup pozemků. Podle primátora Juraje Thomy činí náklady na výkupy přibližně 60 milionů korun.

Vykoupené pozemky chce radnice darovat kraji, který by posléze měl silnici postavit celkem za 110 milionů. Podle hejtmana Jiřího Zimoly ale stavba v současnosti není možná. „Peníze na to stejně zatím nejsou, takže lidé se nemají čeho bát,“ ujistil.

Zástupci kraje pozemky zatím nepřevezmou, protože chtějí, aby radnice na této ulici nejprve vybudovala protihluková opatření. „Je to koneckonců i požadavek krajské hygieny, aby byla přeložka zkolaudována,“ doplnil krajský radní Václav Král. Podle původních plánů se mělo začít stavět v roce 2014. Odpůrci projektu se ale nyní obrátí na soud, a proto radní dosud nedokázali říci, kdy samotná výstavba začne.

(Ne)chtěná silnice v Českých Budějovicích (zdroj: ČT24)