Dříve zanedbaná farská zahrada teď slouží celé obci

České Budějovice - Za málo peněz hodně muziky. Tak by se s nadsázkou dal označit projekt Farské zahrady v Boršově nad Vltavou. Obec, která nemá náves, potřebovala místo pro setkávání. Využila pro něj zanedbanou zahradu za farou. Za pomoci místních a nepotřebného materiálu tu vytvořila relaxační park a hřiště pro děti.

Ještě před rokem byla zahrada nepřístupná. Polorozpadlou zeď opravili svépomocí místní obyvatelé výměnou za desetiletý pronájem od církve. Na pozemku, o který se nikdo nestaral, ošetřili letité stromy a vykáceli roští. „Ten prostor byl značně zanedbaný. Místní duchovní správa nebyla schopná se o zahradu postarat, protože se stará ještě o další tři farnosti,“ vysvětluje obyvatel Boršova Josef Cícha. „Je nenormální, aby byl uprostřed obce nepořádek. Proto jsme se rozhodli dát pozemek do pořádku a zároveň jít cestou co nejmenších nákladů,“ dodává starosta obce Jan Zeman.  

Z prořezaných akátů udělali prolézačky, týpí nebo lavičky. Prolézačka je zase z vyřazených vodárenských trubek. Pro děti je tu i malý archeologický park s umělými kosterními pozůstatky. Protože jde o církevní pozemky, objevuje se tu také křesťanský rozměr. Labyrint se zvířátky má znázorňovat Noemovu archu a končí Božím okem. „My jsme se snažili využít veškeré věci, které se v obci nacházely a které by se jinak zlikvidovaly. Labyrint jsme si udělali sami,“ říká Jan Zeman. „Zahrada bude sloužit maminkám, dětem i starším obyvatelům,“ uzavírá Josef Cícha. 

Zahradu se podařilo kompletně opravit za půl milionu včetně ošetření stromů a terénních úprav. Jeden metr čtvereční tak stál méně než dvě stě korun.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)