Nájemce zazdí Miladu, zájem univerzity o ni trvá

Praha – Po nedělním obsazení vily Milada squattery ji nyní střeží policisté, vydržet by u ní měli do úterý. Navíc nájemce, který má od ministerstva školství pronajaté přilehlé pozemky, začal dnes zazdívat všechny vstupy do domu, včetně oken. Vilu ale podnikatel pronajatou nemá, objekt musí pouze hlídat. Zájem o stavbu má Univerzita Karlova. Po třech letech vilu Milada obsadilo asi 40 squatterů, sedm z nich pak setrvalo celou neděli na střeše. Lávky ze střechy rovněž zmizí.

Dům má za sebou složitou historii. Asi před třiceti lety měl být zdemolován. Už několik let by celý areál chtěla bezúplatně získat Univerzita Karlova, stavbu by pak odhadem za desítky milionů korun zrekonstruovala. K převodu stále nedošlo především proto, že je nutná doložka o takzvaném veřejném zájmu, kterou požaduje ministerstvo financí. Jde o formulaci v žádosti, v níž by například stálo, že stát na nákladnou rekonstrukci nemá peníze, a proto je lepší zdarma nemovitost převést. Ministerstvo školství prý tento veřejný zájem dosud neprokázalo.

„Pražské policii v souvislosti s touto akcí vznikly pouze minimální náklady. Policisté byli veleni do akce z běžného výkonu služby a náklady na pohonné hmoty se pohybovaly v řádech několika tisíc korun,“ uvedla mluvčí Jana Rösslerová. Policie zadržela 27 lidí, podezírá je z přestupku. Záležitost bude řešit radnice osmé městské části. Rösslerová ale upozornila na to, že se právní kvalifikace ještě může změnit.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Při zásahu byli zraněni čtyři squatteři a dva policisté, jeden z nich si zlomil ruku. Policie to vyšetřuje pro podezření z násilí proti úřední osobě, za což hrozí útočníkům až šestileté vězení, podotkla mluvčí. Squatteři si happeningem a koncertem připomínali v sobotu tři roky od doby, kdy byl tento poslední pražský dlouhodobě obývaný squat policejně vyklizen. Chtěli upozornit na to, že budova ve vlastnictví státu dál chátrá.