Svátky jsou bez metra, komplikace zatím nejsou

Praha – Čtyřdenní výluka začala na lince A pražského metra. Podzemní dráha nepojede po celý prodloužený víkend v úseku Můstek–Dejvická, mezi Můstkem a stanicí Náměstí Míru je provoz metra omezen a veden jednokolejně. Cestující se tak musí přepravovat po povrchu. Komplikovanější je i cestování na letiště, k autobusové lince 119 se cestující metrem nedostanou. Podle pražského dopravního podniku v souvislosti s výlukou dnes v metropoli nebyly zaznamenány žádné dopravní komplikace.

Jako náhrada za metro slouží hlavně tramvaje. Z Hradčanské na Malostranskou a dále centrem kolem Staroměstské k Václavskému náměstí jezdí zvláštní linka X-A a také mimořádně přetrasovaná linka 25. Všechny potřebné informace se cestující dozvědí od informátorů, kteří budou k dispozici ve významných stanicích metra v centru i v těch uzavřených.

Mezi Hradčanskou a Dejvickou lze místo metra využít prodloužené autobusové linky 107, 119 a 147, ovšem linka 119 přesto bude k cestování na letiště hůře použitelná než obvykle. Dopravní podnik proto doporučuje k cestě na letiště využít linku 100, která jezdí od metra B ze Zličína.

Trasa linky X-A:

Divoká Šárka–Dejvická–Vítězné náměstí–Hradčanská–Malostranská–Staroměstská–Národní třída–Václavské náměstí (přestup z metra A)–Náměstí Republiky–Malostranská–Hradčanská–Vítězné náměstí–Dejvická–Divoká Šárka

Mimořádná trasa linky 25:

Vypich–Hradčanská–Malostranská–Náměstí Republiky–Václavské náměstí (přestup na metro A)–Národní třída–Staroměstská–Malostranská–Hradčanská–Vypich

Výluka metra a náhradní linky. Oranžově trasa náhradních linek X-A a 25.
Zdroj: ČT24

Že je vyloučeno metro, ovšem neznamená, že dopravní podnik přeruší výluky, které se týkají tramvajové dopravy. Nadále je pro tramvaje uzavřena východní část ulice Milady Horákové mezi Hradčanskou a Letenským náměstím, pokračují také výluky u hostivařského nádraží a Flory.

Během výluky proběhne oprava výhybky u stanice Náměstí Míru, současně se bude pracovat na Dejvické na napojení nového úseku do Motola. „Oprava výhybky ve stanici Náměstí Míru je záměrně naplánována na dva dny státního svátku a na víkend tak, aby se to dotklo co nejmenšího počtu cestujících,“ podotkla mluvčí dopravního podniku Tereza Krásenská. Výluka metra v centru je ovšem pouhou rozcvičkou na říjnový prodloužený víkend, kdy bude linka A vyloučena úplně.

„Dopravní podnik dosud nemá žádné informace o tom, že by se dopravní situace někde komplikovala,“ konstatovala Krásenská. Rovněž operační středisko prý nezaznamenalo žádné zpoždění u náhradní tramvajové dopravy, odbavení cestujících na náhradních linkách funguje bez komplikací. Větší množství telefonických dotazů týkajících se uzavření trasy metra dnes zaznamenali pracovníci informačního centra dopravního podniku.