Dámy v sedle jsou malebným zážitkem

Písek – Jihočeské občanské sdružení Dámy v sedle oživilo letitou historii ženské jízdy na koni v bočním sedu. Přidaly se další a už mají dokonce i vlastní mistrovsví republiky. Eleganci této jízdy včetně kostýmů, ale i sportovních výkonů, už druhý den sledují diváci v Písku. Kde jinde než v tamním Zemském hřebčinci, který letos slaví 110 let existence.

Jezdily tak středověké královny i prvorepublikové dámy. S emancipací ale boční sed na koni úplně vymizel. Jednou z těch, které se k němu před pár lety vrátily, je Ivana Nováková z Českých Budějovic: „Je to ojedinělý sport. Výjimečný tím, jak se sedí v sedle, i tím, jak se pobízí kůň. Velice ženský sport. To jsou asi hlavní důvody.“

Dámy v sedle závodí hned v několika disciplínách. Je to sportovní a zároveň neobyčejně malebný zážitek. Boční sed na koni vyžaduje cvik a speciální výstroj. „Je v tom zásadní rozdíl. Má to mnohem delší kostru, která musí být mnohem déle zapuštěná do koně, a přesto ještě se musí doplnit balančním řemenem,“ vysvětlil sedlář Daniel Ramík.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Sedla doplňuje řada speciálních detailů. Třeba nástupní třmen, který je starší než sto let. Třmeny jsou i bezpečnostní a dámy používají také delší bičík. „Pocit v dámském sedle je sice hezký, ale já bych se bál, že spadnu. Ty dívky obdivuji. A zvlášť, když na tom skáčou. Jsou opravdu dobré,“ komentuje Karel Mošovský, jeden z návštěvníků závodů.

Jízda v bočním sedle se vrací zpět i v zahraničí. Mistrovství Evropy sice dámy ještě nemají, ale na jejich závody už cizinky přijíždějí. Takže co není, může být.