Silnice ze Svitav do M. Třebové kvůli opravám částečně uzavřena

Moravská Třebová - Silničáři od dnešního rána opravují vozovku a most u obce Koclířov. Práce si proto vynutí částečné uzavření frekventované silnice R35 na 180. kilometru mezi Svitavami a Moravskou Třebovou. S komplikacemi se řidiči budou muset vyrovnávat až do konce října. Spojnice z východních Čech na Moravu přitom patří mezi frekventované úseky i nyní během prázdnin.

Frézování vozovky a opravy mostu v Koclířově začaly již odpoledne. Po uzavření poloviny vozovky se ihned na obou stranách vytvořily kolony aut, poměrně rychle se ale rozjely. Větší problémy se dají očekávat ve špičkách. Opravy probíhají za provozu, přičemž dopravu z obou stran řídí semafory.  Policisté situaci sledují a při kolapsu nevylučují další opatření, v krajním případě i svedení dopravy na jinou trasu.

Na stavební práce řidiče upozorňují dopravní značky, Ředitelství silnic a dálnic i policie účastníky provozu přesto vyzívají, aby si při průjezdu dávali pozor. „Řidiči by s touto komplikací měli počítat a měli by se obrnit trpělivostí,“ upozornila mluvčí svitavské policie Anna Štengerová. Silnice I. třídy běžně svádí k rychlé jízdě a náhlá překážka by mohla znamenat vážnou nehodu.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Na Moravskou Třebovou i opačně na Litomyšl a Vysoké Mýto denně projedou tisíce aut včetně kamionů. Zrovna silnice v okolí Koclířova je nechvalně známým úsekem, kde se často stávají střety s tragickými následky.

Podle mluvčí ŘSD Niny Ledvinové jsou stavební práce dlouhodobě plánovanou investicí v hodnotě 12 milionů korun. Samotný průběh oprav mostu bude záviset na počasí. „Dojde zde k odbourání vozovky až na nosnou konstrukci, provede se její zesílení a položí se nová izolace,“ popsala Ledvinová. S dopravním omezením musejí řidiči počítat další tři a půl měsíce, tedy do konce října.

Dopravní problémy se na Svitavsku můžou projevit i na podzim. Ve chvíli, kdy silnici R35 zvolí řidiči jako náhradní trasu za opravovanou dálnici D1. „Naše hlídky budou situaci monitorovat, případně zasáhnou,“ řekla Štengerová. Další plánované opravy poznamenají provoz na frekventované silnici také v dubnu příštího roku. Stavební stroje se budou pohybovat poblíž hřebečského tunelu, řidiči tak budou muset zvolit objízdnou trasu.